Μπορώ να χάσω βάρος, όταν έχω αργό μεταβολισμό;

Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή της ζωής σας, έχετε ακούσει αυτή τη φράση «δεν μπορώ να χάσω βάρος, επειδή έχω έναν αργό μεταβολισμό", ή ίσως έχετε προσπαθήσει οι ίδιοι πολλές φορές να δικαιολογήσετε την ακόλουθη κατάσταση : ο/η φίλος / φίλη σου μπορεί να τρώει πολύ φαγητό και δεν πρόκειται να κερδίσει ούτε ένα κιλό και εσείς δεν είστε σε θέση να χάσετε ούτε ένα γραμμάριο, ακόμα και αν ακολουθήσετε μια πολύ αυστηρή δίαιτα. Αλλά, είναι ο μεταβολισμός που φταίει; Η απάντηση δεν είναι σαφής.

Η αλήθεια είναι ότι η ορθή λειτουργία του μεταβολισμού είναι πραγματικά ένα θέμα γονιδίων και μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, οι άνδρες έχουν ένα καλύτερο μεταβολισμό από τις γυναίκες και το ίδιο ισχύει και για τα μικρά παιδιά και τα άτομα που ασκούνται τακτικά. Ο μεταβολισμός μας αλλάζει επίσης κατά τη διάρκεια των χρόνων. Σύμφωνα με μελέτες, μετά την ηλικία των 40 ετών ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (οι θερμίδες που καίτε όταν είναι ανενεργός) μειώνεται κατά 5% ανά δεκαετία. Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας και να κάψετε περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που ενισχύουν φυσικά το μεταβολισμό:

* Άσκηση: Να κάνετε έντονη και συστηματική σωματική άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα, γιατί μπορεί να αυξηθεί ο μεταβολικός ρυθμός σας. Τόσο η αερόβια (τρέξιμο, περπάτημα, κολύμπι) όσο και η αναερόβια (βάρη, ασκήσεις αντίστασης), μπορεί να είναι χρήσιμες ασκήσεις. Είναι επίσης γνωστό ότι οι μυς καίνε το λίπος. Η μυϊκή μάζα καταναλώνει περισσότερες θερμίδες και αυξάνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό μας σε κατάσταση ηρεμίας. Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά καίνε περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν κοιμούνται σε σύγκριση με αυτούς που δεν ασκούνται καθόλου.

* Γάλα: Καταναλώνοντας γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και οτιδήποτε περιέχει ασβέστιο μπορεί να αυξηθεί ο μεταβολικός ρυθμός μας και να λειτουργεί για πολλές ώρες καίγοντας περισσότερες θερμίδες. Όταν υπάρχει έλλειψη του ασβεστίου στον οργανισμό, τότε ισχύει το αντίθετο. Το σώμα ενεργοποιεί έναν μηχανισμό για τη διατήρηση της ενέργειας και παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται καλσιτριόλη, η οποία αυξάνει την παραγωγή των λιποκυττάρων. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, δεν πρέπει να στερηθείτε το γάλα και τα παράγωγά του από την καθημερινή διατροφή σας.

* Κρέας: Το άπαχο κόκκινο κρέας αναγκάζει το σώμα σας να "εργαστεί" σκληρότερα για να αφομοιώσει τα τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Επίσης, το κρέας περιέχει πολλές πρωτεΐνες, οι οποίες αποτελούν βασικό συστατικό των μυών. Η κατανάλωση 1 έως 1,5 γραμμάρια πρωτε'ί'νης την ημέρα ανά κιλό σωματικού βάρους (και ακόμη περισσότερο αν ασκείστε έντονα), διατήρεί τον μυϊκό ιστό σας σε καλή κατάσταση. Εκτός από το κόκκινο κρέας, μπορείτε να φάτε άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως, ψάρι, κοτόπουλο φιλέτο, γαλοπούλα, φασόλια και φακές.

Άρα το να έχουμε αργό μεταβολισμό, δεν μπορούμε να το πούμε με ακρίβεια, γιατί έχει να κάνει και με τα γονίδια. Πάντως οι παραπάνω τροφές θα βοηθήσουν αρκετά στο να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή και φυσικά ισορροπημένο βάρος.

Περισσότερα για Fitness - Δίαιτα - Διατροφή

-->
 

Copyright © Πλάνο Δίαιτας Design by BTDesigner | Blogger Theme by BTDesigner | Powered by Blogger